Események

2018-as egyesületi aktivitásunk

2018. február 7.


Van az a svájci story, amit mindig pontatlanul interpretálok, most is ezt teszem. A mondás szerint, ha valami olyat csinálunk, amit közben nagyon szeretünk az olyan, mintha a munkánk az lenne, hogy csokoládékat kóstolgassunk. Ezt azért hozom fel most, mert úgy néz ki az idei, 2018-as egyesületi aktivitásunk olyan lesz, mint egy csokibolt. Lesz benne bonbon, táblás és forrócsoki is.
Kezdem azzal, amit már biztosan tudunk: idén is lesznek egyesületi estjeink minden hónap utolsó szerdáján este hattól-nyolcig és az első félévi programot már fixáltuk is a januári találkozónk alapján:

  • február 28-án (kivételesen az Adina Hotelben) Némedi Andrea mutatja meg nekünk, hogy egy fecske hogyan csinál nyarat, hogyan lehet egy nagyobb közösségben, szervezetben elérni változást.
  • március 28-án Nyári Wolberger Szilvia segítségével próbálhatunk a Jelenlét művészete címmel fejlesztő eszközöket.
  • április 25-én Tegyi Enikő vezetésével teszünk kirándulást egy érdekes területre, ahol a megoldásközpontú vezetői munka és a tangó kapcsolatát vesszük górcső alá.
  • május 30-án Csányi Csaba enged nekünk bepillantást munkájába, ahol a diszlexiából tud versenyelőnyt kovácsolni.
  • június 27-én Göntér Mónika mutat nekünk a saját gyakorlatából a WOWW felhasználásával új gyakorlati példákat a megoldásközpontú munka iskolai felhasználására.

Idén a havi hasznos beszélgetések mellett egy új formátumot is szeretnénk fejleszteni, amiről leginkább azt tudjuk, hogy nem a hónap utolsó szerdáján lesz, jó eséllyel nem a szokott helyeinken és nem a szokott formátumunkban. Negyedévente lesz az biztos és már tudjuk a témáit:

  • tavasszal a társadalmi hatásmérési projektjeinken kialakított módszertani gondolatainkat szeretnénk úgy megosztani, hogy azzal bárki számára egyszerű és hasznos eszközöket adjunk tervezéshez, hatékonysághoz, célzott kommunikációhoz olyan helyeken is, ahol ezek a fogalmak nem feltétlenül mindennaposak.
  • nyáron már pontos dátumunk és helyszínünk is van: Tegyi Enikő ismét vendégül lát bennünket Kapolcson, ahol egyesületi retreat-et tartunk, azaz a jelenlévők igényei és ötletei alapján ott és akkor alakítunk megoldásközpontú programokat.
  • ősszel holland vendégeink lesznek, két jól működő modell mutatnak meg nekünk a gyakorlatban, amiket elsősorban szociális területen használnak. Intervízióval foglalkozunk majd, ahol a közösség tagjai egymásnak képesek segíteni külső szereplő nélkül, illetve egy olyan modellt is megismerhetünk, amivel párbeszédet indíthatunk olyan helyzetekben, ahol a párbeszéd valami miatt nem működik.
  • télen egy tavalyi témánkra térünk vissza másként. Sok ötletet kaptunk, hogy hogyan lehetne még érdemes a megoldásközpontú eszközök szervezeti felhasználásával foglalkozni és ezen ötletek közül párat szeretnénk is kipróbálni.

És lesznek projektjeink, fogunk közelről figyelemmel kísérni valahogyan hozzánk kötődő projekteket, mint pl. a megoldásközpontú eszközök további terjesztése iskolákban, társadalmi hatásmérés civil szervezeteknél, vagy támogató csoportokban, lesznek projektek a pozitív pletyka eszközének terjesztésére, lesz társadalmi reintegrációs projekt. Beindítjuk idén az Ügyem Van nevű projektünket is, ahol tagjaink kapnak tagjainktól kollegiális coachingot saját helyzeteik kezelésére. És ki tudja mi minden lesz még.
Ezek csak azok az ötletek, amik már konkrét elhatározásnak tekinthetőek, de ezeken kívül bőséggel van még nyers csokoládé mindenféle színben és formában.
Találkozhatunk például témaként a megoldásközpontú eszközök használatával párterápiában, mikroanalízissel, zsonglőrterápiával, nonverbális pozitív pletykával, tapasztalatokból való tanulással és metaforikus tanulással és a megoldásközpontú eszközök használatával a szervezeti csoportdinamikában.  
Ja igen, formátumokban is fogunk újabb dolgokat kipróbálni, amiket a múltban már szerettünk. Ilyen például a Solution Café, ahol egy sajátos módszertan szerint egy közös reggeli alkalmával töltjük az időt hasznosan.
Ami változatlan, az a működési keretünk, azaz egyesületként érdeklődőket és tagokat is várunk sok szeretettel. Aki érdeklődik, annak az első programon való részvétel ingyenes, a második alkalomtól háromezer forint a részvételi díj az estekre (a negyedéves programokra különböző egyéni díjazás lesz), az éves tagság díja pedig húszezer forint. Infók itt a honlapon bejegyzésként vagy a naptárban, illetve a facebookos csoportunkban (Megoldásközpontú Egyesület// Solutionfocus Association).