Események

Az év gyöngyszemei

2024. január 19.

Szerző: Hankovszky Katalin (2023 december)

Bár a megoldásközpontú megközelítést arra fejlesztették ki, hogy elakadt, kihívást jelentő helyzeteken túljuthasson valaki, ma már széles körben alkalmazzák a kívánt irányba történő könnyebb előrelépés, egy jobb élet támogatásához is.

Ez célirányos és jótékony alkalmazásokat eredményez: az egyik ilyen alkalmazás az, hogy az év végén egy különleges visszatekintést csinálunk, és erre másokat is meghívunk. Vond be a kollégákat vagy a családtagjaidat egy beszélgetésbe az elmúlt év gyöngyszemeiről.

Miután az nla-Svájc – a svájci megoldásfókuszú egyesület- által szervezett networking rendezvényen kipróbáltuk, ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet egy ilyen beszélgetést elindítani, levezetni és esetleg előkészíteni is.

Tipp 1: Csináld a saját módszereddel! Ha van egy jó ötleted, hogyan kérdezz meg másokat arról, hogy mi adott nekik örömet, elégedettséget, a “jó úton járás” érzését ebben az évben, csak tedd meg!

Tipp 2: Különben ezek az ötletek hasznosak lehetnek. A kerethez:

A te szerepedben… családtagként, vezetőként, szomszédként, csapattagként… javasolhatod, hogy töltsünk el egy kis időt azzal, hogy visszatekintünk az elmúlt évre, és jó pillanatokat osztunk meg egymással belőle.

A kontextus: attól függően, hogy mi köt össze benneteket, azt mondhatod: Mi történt a családunkban / ebben a munkaévben / itt a környékünkön / velünk, mint csapattal…

Az egyéni nézőpont: …a te szempontodból, szerinted,…

Ami: ami különösen megerősítő, szívesen felidézett pillanat. Igen, egy gyöngyszem.

A többi: attól függően, hogy milyen benyomásod volt az elmúlt évről, hasznos lehet megmutatni, hogy tudod, hogy VÁLOGATNIUK kell, esetleg tovább keresgélniük, mert sok nem-gyöngy is történhetett. Szóval szánjanak rá időt, és utána osszák meg az év gyöngyszemeit.

Tipp 3: Csere-bere

Egy kis gondolkodás után (mindenki kiválaszt egy gyöngyöt), mindenki megoszt egy-egy emléket. Ha 8-nál többen vagyunk, érdemes először véletlenszerű párokban vagy hármas csoportokban mesélni. Ezután újra összegyűlve mindenki szót kap, hogy megossza: mit hallottál örömmel a megosztás során?

És ennyi, lehet folytatni, amiért összegyűltetek: A találkozót, a családi ünnepséget, vagy bármilyt, aminek során ez a kis szituáció helyet kaphatott.

Tipp 4: ha folytatni akarjátok

Talán több idő, vagy akár több öröm van abban, ha további gyöngyöket beszélhetünk meg. Ilyenkor hasznos lehet ez a kis ötlet.

Húzzuk meg ezt a két vonalat:

Egy idővonalat az év elejétől máig és egy tengelyt a gyöngyszemeknek: mennyire voltak kiemelkedőek 😉. (Az alapötletet Lakatos Mátétól kaptam.)

Egy kis kikacsintással meghívunk mindenkit, hogy egy rövid csendes munkában jelöljön be rajta minél több gyöngyöt. Ehhez valószínűleg a saját éves naptárotokra van szükség… A tapasztalat azt mutatja, hogy 10 perc csendes idő a minimum, az akarattól/kedvtől függően hosszabb időt is lehet erre szánni.

Utána újra összejövünk, 8 fős vagy kisebb csoportokban például mindenki megoszthat egy-egy kedvenc pillanatot. Ha nagyobb a csoport, akkor összesorsolunk 2-3 embert egy-egy kis csoportba, és hagyjuk, hogy beszéljenek a kedvenc pillanataikról.  Utána kérdéseket tehetünk fel az élményről:

  • Mi lepett meg kellemesen?
  • Mi volt olyan jó ebben az évben, amit szeretnél magaddal vinni az új évre

Tipp 5: Válaszd ki a megfelelő változatot

A csoporttól, területtől vagy közegtől függően lehet, hogy célszerűbb egy gyöngysort rajzolni,

Vagy színes gyöngyöket fűzni fel, egyet-egyet minden kiválasztott pillanatra.

 

És még egy megjegyzés: ezek az elmúlt évvel kapcsolatos beszélgetések az év sikeres, jótékony pillanataira hívják fel a figyelmet. Ahogy az a megoldásközpontú munkában szokás. És nem is próbáljuk értékelni, evaluálni vagy teljes egészében megragadni az évet. Ehelyett a fontos, jótékony pillanatokra összpontosítunk és ünnepeljük azokat. Hogy a ragyogásuk még erősebbé válhasson.