Események

Készüljünk együtt a megoldásfókuszú világnapra!

2020. április 7.

Folytatjuk! 2020. április 17-én 16 órától
Időpont: 2020. április 10. pénteken 14-18h között
Helyszín: online (a jelentkezőknek linket küldünk)
Az esemény házigazdája: Csajtai Kornél
JelentkezésSF.elnokseg@gmail.com

A workshop egy kísérlet is egyben, amelyben egy személyes jelenlétre és együttműködésre épülő módszert online térbe helyezünk át, amely az alkotáson, az inspiráción, a közösségen túl teret nyit a tanulásra és élményszerzésre is.
A Social Design megközelítés alkalmazásával szeretnénk közösen és izgalmasan készülni valamilyen kezdeményezéssel az SF Worl Day-re. 
Lépések:

 • Előkészítés –Ötletgyűjtés (egyénileg, vagy barátokkal, kollégákkal) 2020. ápr. 6-10. hétfőtől péntekig
  • mindössze kb. 15-20 perc a következő napokban, amikor egyedül, vagy egy beszélgetésben, szabadon, nyitottan, merészen lejegyzed az ötleteidet;
   további információkat, gyakorlati lépéseket itt találsz: https://padlet.com/kornelcsajtai/7ok4g3hey98e
   – az első három oszlop (balról) információkat, javaslatokat tartalmaz és oszloponként lefelé gördítve tudjátok olvasni,
   – az ötleteket a jobb oldali oszlopokba írjátok fel, itt is lefelé gördítve, illetve a + jelekre kattintva tudtok bejegyzéseket létrehozni.
 • Online Workshop
  • ötletek kiválasztása, a részletek kidolgozása, beszélgetések, örülünk egymásnak, stb.
 • Workshop után
  • a további részleteket megbeszéljük a találkozó alkalmával
 • SF World day – május 2-4. között

Csajtai Kornél


Az utóbbi időben a Service Design eszköztárával ismerkedem, melynek lényege a humán központú tervezés és gyökerei a Design Thinking világából erednek. (“Service Design is all about making the service (processes) you deliver useful, usable, efficient, effective and desirable” = A szolgáltatástervezés arról szól, hogy hogyan tegyük a szolgáltatásokat, melyeket nyújtunk, hasznossá, használhatóvá, hatékonnyá, hatásossá és vágyottá.). A SD jellemzően foglalkozik terméktervezéssel, grafikus tervezéssel, interakció tervezéssel, social design = közösségi tervezéssel, stratégiai menedzsmenttel, operációs menedzsmenttel, tervezési etnográfiával (azaz a mindennapok megfigyeléséből való inspirálódással). 
A Service Design egyik ága a közösségi tervezés. (“Social Design is about delivering positive social impact” = közösségi tervezés arról szól, hogy hogyan hozzunk létre pozitív közösségi hatást). Úgy gondolom, hogy ez a metodikai és tervezési megközelítés tökéletesen kapcsolódik a megoldásközpontú világképhez. Különösen érdekes ez akkor, amikor egy magyar kutatás eredményeképpen azonosítható lett, hogy melyek azok a tényezők világszerte, melyek sikeressé tesznek alulról jövő megismételhető, fenntartható közösségi kezdeményezéseket és – igen – akár mozgalmakat. Bujdosó Attila és lelkes csapata, a közösségi tervezést forradalmasító Social Design Cookbook könyvében foglalja össze a sikeres kooperációs és kollaborációs mintázatokat, a reprodukálhatóság és fenntarthatóság elemeit, erősen támaszkodva a pozitív felhasználói élményre, flow-ra, a magasabb célért való lelkes munkára.