Események

Mágikus élmények

2017. február 3.

A szó olyan, mint a méh: méze és fullánkja van. (Talmud)
Egyesületi estjeink programjaiban kiemelkedően értékteremtő, hogy minden egyes alkalommal, olyan újdonságokkal, gondolatokkal feltöltődve távozunk, ami minden képzeletet felülmúl. Nem volt ez másképp évindító első egyesületi alkalmunk során sem. Témánk házigazdája Bincze Bea volt, akinek “Találjunk még több megoldást a mágikus szavakkal” című workshopjához Tim David: Magic Words – The Science and secrets behind seven words that motivate, engage and influence című könyve adta az ihletet.
Bea tapasztalt trénerként interaktív és a valós életben is jól alkalmazható módon példákkal megvilágítva mutatta be számunkra a mágikus szavak erejét. Izgalmas kutatási eredményeket ismertetett, melyek segítségével könnyedén érthetővé válik, hogyan is működnek ezek a varázsszavak.
És hogy melyek ezek a szavak?
Azt már egy óvodás is tudja, hogy a köszönöm és a segíts szavakat használva még a legmorózusabb ember szívét is képes meglágyítani.
És talán a sales-es szakma mesterei is gyakorta használják az igen szót, kezdenek tárgyalást egy laza bemelegítő csevegéssel, mely során a beszélgetőpartner szimpátiáját tudatosan olyan kérdések feltevésével igyekeznek elnyerni, melyekre pozitív, egyetértő, igenlő válasz a reakció.
De azt vajon tudtuk, hogy kérésünk megindoklásával nagyobb az esélyünk arra, hogy elérjük azt, amit szeretnénk?
Ha nevén szólítjuk beszélgetőpartnerünket, figyelmét hatékonyabban tudjuk mondanivalónk irányába terelni?
És a kedvencem, a de szócska! Gondoljuk csak el, milyen más típusú érzést válthatunk ki, azzal, ha a de szó előtti mondatrészt felcseréljük az utána következővel!
Ez az előadás ismét rávilágított arra, hogy milyen fontos a tudatos kommunikáció, mely során nem könnyelműen, hanem könnyedén játszhatunk a szavakkal, hasonlóképpen, mint a gyermekek a játékkockákkal.
Sárközi Rita