MEGOLDÁSKÖZPONTÚ (SOLUTION FOCUS) MEGKÖZELÍTÉSSEL DOLGOZÓ COACHOK, FEJLESZTŐK ÉS SZERVEZETEK EGYESÜLETE

Nevünk hosszú, módszereinkben viszont rövidek vagyunk, hiszen a coachingirányzatok közül a rövidcoachingot (angolul: brief coaching) képviseljük. Természetesen van rövid nevünk is: Solution Focus Megoldásközpontú Egyesület.

Egyesületünk missziója, a megoldásközpontú megközelítés széles körben való megismertetése, továbbfejlesztése, és hasznos alkalmazása mindenhol, ahol egyének, csoportok, szervezetek, közösségek szeretnének eredményesebben működni és együttműködni, egyben ennek erőteljes, egyszerű eszközeit keresik.

Szervezetünk egyik különlegessége, hogy egyéni coachokon kívül tagunk lehet minden olyan szakember vagy szervezet, aki a megoldásközpontú megközelítést alkalmazza. Felvételi eljárásunk is nagy hangsúlyt fektet a megoldásközpontú megközelítés gyakorlására.

Ez a megközelítés olyan paradigmát kínál a coachoknak, fejlesztő szakembereknek, szervezeteknek és vezetőknek, amelyben figyelmük fókuszában a kívánt jövő áll. A megoldásközpontú megközelítés az ügyfelet tekinti „szakértőnek” és az erősségeire építve támogatja őt a számára megfelelő megoldás megalkotásában. A megközelítés gyors és hatékony: a módszer alkalmazói az idő nagy részében igyekeznek minél többet megtudni az ügyfél céljairól, a már létező, működő és jövőbeli megoldásairól valamint könnyen mozgósítható erőforrásairól.

A megoldásközpontú módszertan alapjait Steve de Shazer, Insoo Kim Berg és munkatársaik dolgozták ki az 1980-as években az Egyesült Államokban.

A megoldásközpontú szakemberek azt keresik, ami egyszerűen és praktikusan működik egy helyzetben.

Magunkénak valljuk a nemzetközi megoldásközpontú közösség, a SOLWorld alapelveit.

A nemzetközi coachszervezetek közül az International Coach Federation (ICF) mindenkor aktuális Etikai Kódexét és coachkompetenciáit vesszük alapul munkánk során.

Egyesület alapszabálya