Események

Mélyebben a brief coachingról és a brief terápiáról

2015. május 5.

chrisivesonSokan azt gondolják, elég néhány kérdést bemagolni, és máris hatékony brief coachok lesznek. A megoldásközpontú coaching egyik doyenje, a terapeuta végzettségű Chris Iveson vezetésével, Budapesten, 2015. májusában két nap alatt minden pszichológus, coach és vezető saját maga győződhet meg arról, milyen hatásmechanizmusok húzódnak meg a könnyed és elegáns kérdések mögött – sőt, saját maga is megtanulhat így segítő beszélgetést vezetni. Az érdeklődők arra is választ kaphatnak, meddig tart a coaching, és honnan kezdődik a terápia.Egyre többen használnak – nem kevés sikerrel – megoldásközpontú kérdéseket a coaching és a terápia során. Sokan azonban úgy érezhetik, hogy az általuk megtanult 5-6 kérdésnél nincs több a brief coaching módszertanában. „Kicsit közelebbről megnézve hamar kiderül, hogy ez tévedés” – állítja Hankovszky Katalin, a Rövid és tartós coaching című könyv társszerzője, aki szerint „változásról, hatékonyságról, emberi beszélgetésekről felhalmozott hatalmas tudásra épülnek a látszólag könnyed és elegáns kérdések”. A szakember szerint szó sincs arról, hogy pár bemagolt kérdésből állna csupán a megoldásközpontú módszertan, sőt, „az ügyfél minden válaszára rugalmasan kell reagálnia a coachnak, és aligha hasznos saját – akár coachképzésen tanult – elvárásait, technikáit, meggyőződéseit a kliensére tukmálnia”.
Más kérdés, hogyan tud a coach az ügyfele számára a leghitelesebben, legetikusabban és leghasznosabban működni. Tény, a brief coaching és a brief terápia azért is lett az elmúlt két évtizedben annyira népszerű, mert sokszor hosszú hónapos folyamatokat sikerült a segítségével egy-két ülésre redukálni. Húsz évnyi hatásvizsgálat bizonyítja, hogy minden egyéni, céges, coaching- és terápiás problémában hatékonyan alkalmazható a megoldásközpontú megközelítés.

A szavak ereje

Mi az, amit jól és hatékonyan tesznek a megoldásközpontú brief coachok és terapeuták, ami ilyen eredményessé teszi őket? Chris Iveson szerint figyelmesen és következetesen használják a nyelvet, és a szavak kreatív erejét mindig az ügyfél számára leghatékonyabban alkalmazzák. A wittgensteini filozófiai alapokon is nyugvó módszer alapvető paradigmái, eszközei kis tanulással és gyakorlással könnyen elsajátíthatók. Ezek segítségével a coach és a terapeuta – kis túlzással – olyan új világ megteremtésében segít az ügyfelének, amelyben lehetségessé válik az a változás, amelynek a kivitelezésére szerződnek.
Minden coach és terapeuta számára reményre adhat okot, hogy Iveson (aki egyik megalapítója a „BRIEF” elnevezésű, londoni székhelyű nemzetközi megoldásközpontú intézetnek) még sosem küldött tovább ügyfelet. Terápiás keretben már minden elképzelhető problémával dolgozott, coachként pedig a legkülönbözőbb méretű szervezetek vezetőit támogatta.

Azonnal használható készségek

Chris szerzője és társszerzője számtalan, coachinggal és terápiával foglalkozó könyvnek és tanulmánynak (Magyarul: Brief coaching. Megoldásközpontú megközelítés 2014). Gyakorlati képzésein a résztvevők a mindennapi coaching-, terápiás és vezetői munkájukban azonnal használható készségekkel gazdagodnak. A program során lehetőség nyílik valamennyi megoldásközpontú technikát megfigyelni és kipróbálni – köztük „a stressz energiává alakítását”, vagy az „5 perces coachingot” is az igazán elfoglalt vezetők számára.