Események

Dominik Godat könyvbemutatójáról

2015. június 30.

Hollódy Judit írása
hollody_juditMinden mindennel összefügg – tanította 43 éves koromban, további életemet meghatározó trénerem. Élménybeszámolómat nem kezdem Noé bárkájánál, csak a bemutatót megelőző nap estjével.

Ekkor és itt volt szerencsém megismerni Hankovszky Katit, Császár Esztert, Czombos Istvánt, Göntér Mónit, stb. (Bocsi, mindenkit nem sorolhatok fel.)
Beszámolóm elveszítené hitelességét, ha nem az őszinteség jegyében foganna. Bevallom tehát, hogy belecseppenve az illusztris társaságba, elfogott a kétely a sok coach, meg angol nyelvű munkahelyű/ beosztású névjegytulajdonos között. Mit keresek én itt? Lélekpatkolói tevékenységemhez autodidakta módon való tanulás, és egész életem szolgált aranyfedezetül. Ez volt az én egyetemi diplomám, és Lélekpatkolás c. könyvemből kiderül, mit hogyan éltem meg/át hatvannyolc évem során. Na mindegy. Majd kiderül. Az est célja Filmnézés: Insoo Kim Berg megfigyel. A film a csodák halmaza volt. Nem részletezem. A további történésekhez csak annyit, hogy egy kiscsoportos beszélgetés során Czombos István megkérdezte tőlem:
Te coach vagy?
Nem! Lélekpatkoló!
Nem hiszem el, hogy ékes, míves gyönyörű nyelvünk ne tudna erre a coach szóra megfelelő magyarítást kanyarítani. Gyűlölöm, hogy Kazinczy nyelvújító hatása mára elveszítette korszerűségét. Pedig éppen napjainkban kellene törekednünk nyelvünk szépségének, tisztaságának megőrzésére. Mindig elragad a hév (nem a zöld színű, sínen guruló!), ha magyar ember, magyar környezetben nem magyarul beszél. Ilyenkor nem érdekel, mi ment át a köztudatba, tessék a magyar nyelvet, az ékes magyar nyelvet úgy terjeszteni, mint a ragályt! Nyelvében él a nemzet!
Azokat a problémákat, amelyeket egy bizonyos szintű gondolkodásmód okozott, nem lehet megoldani ugyanolyan szintű gondolkodással. (Albert Einstein)
Dominik Godat tartott kétórás megoldásfókuszú műhelygyakorlatot (workshopot).
Dominik Godat éveken át (HR) vezetőként dolgozott a Coopnál Svájcban, majd 2009. óta vezetéstudományt és személyiségelvű (coaching szemléletű) vezetést oktat Luzern egyetemén, miközben rendszeresen ad elő nemzetközi konferenciákon és szemléletformáló tréningeket tart gigászi nagyvállalatok (multinacionális vállalatok) felső vezetésének (top menedzsmentjének).
Elhagyva a zárójelet csak csendben merem megjegyezni, bár rendelkezem Rigó utcai alapfokú angol nyelvvizsgával, mégsem vagyok tisztában, mit is jelent a HR vezető? Ezért nem tudtam behelyettesíteni magyar megfelelővel.
Mára már sírni valóan elharapódzott anglománia vajh’ milyen tudatalatti megkülönböztetést takar?
Bevezetésnek ez több mint elég, következzen a tárgyalás, ahogy tanította néhai osztályfőnököm nyelvtan órán.
Jóval az est megkezdése előtt érkeztem, és Dominik odajött hozzám üdvözölni. Hálát adtam német tantimnak, aki már kilenc éves koromban a fejembe pumpálta a derdiedas-t, és anyanyelvén válthattam néhány szót Dominikkal, és feleségével Elsievel. Kislányuk Bibiana is rám mosolygott édesanyja szerető/féltő karjai közül.
Hat óra előtt tíz perccel az aggodalmaskodókat Hankovszky Kati megnyugtatta, hogy a magyar mentalitást ismerve, hat órára minden kikészített széken ülni fog valaki. Nem is volt elég. Még utána is érkeztek a kíváncsi érdeklődők.
Dominik Godat nem fensőbbséges gőggel, hanem hanyag eleganciának álcázva tudását, olyan mennyiségű és minőségű információ birtokába juttatott a második óra végére bennünket, hogy a nálamnál magasabb szinten lévők is csodálattal vegyes tisztelettel adóztak ennek a fiatalembernek. Előadásából kiderült, hogy nem csak ezen az estén, hanem máskor is jelen volt a családja a műhelymunkák során. Kislánya feszültsége jelezte számára, a negatív energiák jelenlétét, mikor a problémákról, és azok felvetéséről beszélt. A gyermek gagyogása, nevetése, szeizmográfként működött a pozitív irányba fordított, megoldásfókuszú gondolkodás előtérbe helyezésével.
Egy villámgyakorlat során pillanatok alatt megvilágosodtam, hogy 68 év után nyugodtan elhagyhatom szüleimtől örökölt, gyönyörű bauhaus stílusú otthonomat, és összeköltözhetek egy vidéki, 2 generációs házba lányommal, vejemmel, és két lányunokámmal. Csak a félelem helyett, a szeretet kerüljön újonnan megismert megoldásközpontú gondolkodásomba.
Ezt nem Dominik mondta, hanem bennem társalgott tudatalatti énem, a fejemben megszólaló, idegesítő, kis hanggal.
Megoldások nyomában – Dominik Godat könyvbemutatója ismételten bebizonyította jó magyar közmondásunk örökérvényű igazságát: Jó pap holtig tanul. A pap bármilyen más magyar szóval/foglalkozással/hivatással behelyettesíthető!