Események

Journal of Solution Focused Practice

2021. január 24.

Tisztán a megoldásfókuszú munka tudományos kutatásának szentelt folyóirat a Journal of Solution Focused Practice, mely eredetlileg az ausztrál SF Egyesület lapjaként indult útjára és már akkoriban, papír alapú folyóiratként felkeltette a magyar egyesületi tagok figyelmét 🙂
Most -némi kihagyás után- új szerkesztőséggel és finanszírozással, nevében a “gyakorlat” és már nem a terápia szóval, ingyenessé tett teljesen online megjelenésű folyóiratot olvashatunk.

És olvasunk is 🙂
Az aktuális számban nézelődve ezek a cikkek ragadták meg eddig valamelyikünk figyelmét:
A felnőttek rezilienciájának megoldásfókuszú ökológiai modelljét és azzal kapcsolatos kvantitatív kutatásukat L. Worsley és O. Hjemdal írták le – Tegyi Enikő pedig elolvasta és összefoglalta nekünk magyarul.

Súlyos traumát túlélőkkel való (nem csak) terápiás munkáról John Henden írt cikket és Bárnai Árpi ötperces rövidséggel irányítja rá a figyelmünket a hasznára, majd további részletekbe bocsátkozik.
Az Európai Rövidterápiás Egyesület által megjelentetett “Theory of Solution-Focused Practice” c. kötethez írt könyvkritikát Rayya Ghul, melyet szintén Tegyi Enikő mutat be.

Steve de Shazer teljes publikációs munkásságának (6 könyv, 75 cikk) és jónéhány személyes közlésnek a feldolgozásával arra vállalkozott Harry Korman, Peter de Jong és Sara Smock Jordan, hogy bemutassa Steve elméletalkotói munkáját. Hatévnyi munkájuk van benne abban a gondosan meghivatkozott képben, melyet rajzolnak: 4 fázis, 6 axióma. Hankovszky Katinak 25 dia kellett, hogy valamennyire újramesélje magyarul.
Reméljük, valahogyan hasznosak neked is ezek az anyagok. Ha ötleted támad, hogyan lehetne ez még jobb, szólj bármelyikünknek.