Események

Újra-hangolódás avagy mindennapi SF

2020. május 22.

A megoldásfókuszú megközelítés professzionális, célirányos beszélgetések megfigyeléséből és fejlesztéséből alakult ki (Milwaukee, Steve de Shazer, Insoo Kim Berg & csapatuk). Napjainkban érdekes és ígéretes folyamat, hogy mindennapi alkalmazások bukkannak fel, melyeket ‘bárki’ használhat.
Egyik kedvencünk a minute-dice, egyperces kocka, mely úgy tekint az SF-re, mintha kérdések mentén működő valami lenne. Előbb papírból hajtogatható oktaéder majd app formájában is elérhető és 8 kérdés közül kerül eléd kockadobásos véletlen alapján a következő, mely egy kérdésed, problémád, célod esetében segíteni szeretne.
A londoni BRIEF csapata a napokban (2020 május) jelentkezett 3 tippel, ha nehéz helyzetben lévő embereknek szeretnénk segíteni (de legalábbis őket úgy meghallgatni, hogy vulgáris-esefes optimizmusunkkal ne menjünk az agyukra). (tudomásom szerint egyelőre csak angolul érhető el).
Peter Szabó könyve ,  a Szempillantás előtt – Az újra-hangolódás művészete… pedig azt a képességünket támogatja meg az “újra-hangolódás” koncepciójának megalkotásával és illusztrálásával, hogy döntsünk és aszerint alakítsuk az életünket akkor , “amikor az élet nem tartja magát a tervhez”.  Hogy hogyan megoldásfókuszú ez a könyv? A bejegyzés írójának véleménye szerint
– a kívánt irányba mutató változás ÉSZLELÉSÉT hangsúlyozza (ahelyett, hogy arra buzdítana, hogy tegyél valamit, hogy jobb legyen)
– úgy tekint az olvasóra, mint az életét saját szándékai szerint alakítani képes valakire (akit nem kell, még csak a könyv olvasása erejéig sem megszerelni)
– és mindvégig nem áll a megcsinálhatóság reményében a rácsodálkozás útjába*…
A könyv a koronavírus idején itt ingyenesen letölthető.